Träff 1: Piratpartiet och dess historia

Mål för denna träff:

  • Lära känna varandra i cirkeln
  • Nosa på en mångfald av anledningar att gå med i Piratpartiet
  • Förståelse för varför Piratpartiet finns
  • Lära sig om piratrörelsens historia

0 0Piratband2

Välkomna (45 minuter)

Välkomna ska ni alla vara till Piratpartiets grundkurs. Den är till för att alla nya och äldre medlemmar ska få ett hum om vad partiet är, varför det finns, vad det tycker och hur det fungerar.

PS1varförmed3

0 0pil3Börja med en presentation av varandra. Sätt er två och två, tillsammans med någon du inte känner sedan förut, och intervjua honom/henne, så att du sedan kan berätta för de andra kursdeltagarna vad hon/han heter, och

  1. varför han/hon gick med i partiet (en mening).
  2. vilken som är hennes/hans favoritfilm, och varför,
  3. vem som är hans/hennes stora idol, och vad hen skulle bjuda på om idolen skulle komma på middag på söndag kväll.

0 0pil3Gå laget runt och berätta vilka förväntningar ni har. Finns något speciellt ni vill veta, som ni hoppas att kursen ska reda ut?

0 0pil3 Titta gärna genom sammanfattningen av kursen som finns här. Finns det skäl och möjlighet att ändra planen för kursen, så att fler förväntningar kan uppfyllas? (Lägga till en ytterligare träff? Byta ut delar av innehållet i någon träff?)

0 0pil3Gå med kursledaren genom praktiska frågor, som: var ni ska träffas, vilken tid, vad ni ska göra vilken gång, om kursledaren fixar fika eller ni turas om, om det ska vara kaka eller smörgås, hur ni ska göra med pauser, när ni fikar och liknande.

0 0Piratband2

Varför går man med i Piratpartiet   (30 minuter)

Piratpartist kan man bli på många sätt och av många anledningar. Det finns ingen som är rättare eller felare än någon annan.

PS1ameliaemma

0 0pil3Gå laget runt och berätta varför ni gick med i partiet. Var inte rädda att avbryta med frågor om det är något ni undrar. (Cirkelledaren kan gärna skriva upp de anledningar som dyker upp på whiteboard.)

0 0pil3Kanske har ni någon gäst som bjudits in för att berätta om varför han eller hon gick med i partiet?

0 0pil3den här sidan berättar ett antal kända och okända partivänner varför de gick med i partiet. Klicka er dit och lyssna på några av dem!

0 0pil3Gå laget runt efter att ha lyssnat på inspelade berättelser. Dök det upp nya anledningar, som ni inte pratat om förut? (Se i så fall till att de också skrivs upp!)

Som ni sett och hört har vi alltså allt från hackers som är med för att försvara nätets frihet, tekniker som hatar all immaterialrätt, filosofer som tror på all informations inneboende önskan att kopieras till kulturkoftor som snöat in på integritet. Det är en stor styrka att vi är många och olika! Det gör dels att vi förstår många olika aspekter av det nya samhälle som växer fram, dels att vi har en massa olika nyttiga kunskaper med oss in i partiarbetet! Vi kompletterar helt enkelt varandra!

0 0Piratband2

Piratrörelsens historia (45 minuter)

Piratpartiet är Sveriges nyaste parti. Det är inte så underligt, eftersom vår politik tar sats i de stora förändringar som internet och mobiltelefoni för med sig, och det är tekniker som är relativt nya. Samtidigt är vår kamp för alla människors lika värde, rättsäkerhet och integritet mycket äldre än så …

PS1historia2

0 0pil3Antingen berättar cirkelledaren i tio minuter lite kortfattat om partiets rötter och historia. Eller så går ni till den här sidan [ınte helt klar] och läser själva.

0 0pil3Sedan kan ni surfa iväg till en detaljerad tidslinje [inte klar] med länkar till olika texter och videoklipp. Surfa gärna omkring där och läs och lyssna i sådär 20 minuter.

0 0Piratband2

Avrundning, förberedelser för nästa träff (15 minuter)

Det börjar nu bli dags att avsluta dagens träff.

0 0pil3Gå laget runt och berätta om ni lärt er eller förstått något ni inte förut visste. Vad ni tar med er hem från träffen.

0 0pil3Nästa träff ska ni arbeta med partiets politik. Dels ska ni titta på ett antal viktiga sakfrågor som varit och är är alldeles centrala för partiet. Ni hittar dem här. Dela gärna upp dem mellan er, och förbered er så ni kan presentera frågorna för varandra på sådär 4-5 minuter per fråga. Invid frågorna finns länkar till presentationer på partiets hemsida, och till bra blogginlägg från olika pirater.

0 0pil3Därtill ska ni fördjupa er i partiets principprogram eller något/några sakområden, eller lyssna på en inbjuden gäst. Titta på sidan för nästa träff, och red ut hur ni ska förbereda er.